Att vara intresserad av flygplan är ett dyrt nöje. Men man kan ju inte ständigt flyga bara för att prova nya flygplansmodeller, flygbolag eller flygplatser. Ett sant vardagsnöje är så kallad ”planespotting” alltså att åka till en flygplats och spana på flygplan.

Eftersom Arlanda är min närmaste stora flygplats brukar jag bege mig dit så ofta jag kan, ofta tillsammans med flygintresserade vänner. Vid inflygningen till Arlanda finns en speciell plats för oss ”planespotters” med vindskydd, bord och bänkar, bra parkeringsplats etc. Den ligger vid sjön Halmsjön.

Där brukar vi kunna tillbringa en hel dag. Vi har med fika, mat och kaffe. När det kommer flygplan är vi fullt koncentrerade på dem, men däremellan pratar vi om allt mellan himmel och jord, dvs flygplan. Jag brukar fotografera flygplanen och nöja mig med det, men många bokför flygplanets registreringsuppgifter eller ”prickar av” så många flygplansmodeller eller flygbolag som möjligt.

En vanlig dag vid Arlanda är det ofta ganska enformig, det är mest samma flygplanstyper som landar och startar hela tiden. SAS inrikesflyg, alla Airbus A320 som skall till eller från någon stad i Europa och en och annan Boeing 777 eller annat modernt jetplan som skall till Asien eller USA. Men oavsett vilket plan som startar eller landar kommer jag aldrig att sluta förundras över det mäktiga i att kunna flyga.