2016 var jag på Singapore Airshow. Vilken upplevelse! Det var flyg i alla dess former, både utställning på en flygplats och mängder med luftshower, en del av dem såg jag från takpoolen på hotellet jag bodde på.

Det var ingen billig resa, för jag vill naturligtvis resa med väl valda flygplan dit. Eftersom resan var till Singapore ville jag för första gången i mitt liv flyga med Singapore Airlines, ett av världens bästa flygbolag. Jag hade hört om den fantastiska servicen och den trevliga personalen. Jag ville också resa med A380, en flygplan jag bara flugit med en gång tidigare, då med Lufthansa och jag vill också resa i business class. Efter flygmässan skulle jag tillbringa tio dagar i Thailand och därifrån flyga med Thai Airways trippelsjua eller Boeing 777 som den egentligen heter tillbaks till Stockholm. Också det i business class. Bara flygresan gick på nästan fyrtiotusen kronor. Hotellet jag valde att bo på i Singapore, Marina Bay Sands var inte heller billigt, men det gav mig möjligheten att fotografera flygplanen i showen från deras takpool.

Resan i business class mellan Frankfurt och Singapore var dock en besvikelse. Det verkade nästan finns lika många säten i business som ekonomi och servicen blev lite slentrianmässig.

Men humöret blev genast bättre i Singapore. Det märktes verkligen att det var flygshow, det var inte lång tid man inte såg något flygplan i luften. Både att se nya moderna jumbojets från både Airbus och Boeing flyga på låg höjd över Singapore och fånga dem på bild i fantastiskt solljus mot den klarblå himmelen var fantastiskt. Jag fick med mig över tretusen bilder från dagarna i Singapore på olika flygplan, men även många på detaljer som t ex från cockpit, inredning och motorer att lägga i mitt arkiv.

Bild på ett flygplan

Mässan bestod av allt från helikoptrar, små jetplan för affärsflyg, stridsflygplan och passagerarplan från traditionella märken men också nya tillverkare från både Japan och Kina. Att få möjlighet att gå in i varje plan, sitta i cockpit och känna på spakar o knappar var fantastiskt. Det fanns även simulatorer så man kunde prova att ratta olika flygplan, att bli pilot skulle alltid vara min dröm även om det nu är för sent. Eller är det?

Det blev dags att flyga vidare till Koh Samui i Thailand. Även dit valde jag business class. Flygplanet var givetvis mindre men service desto bättre. Direkt efter jag satt mig på min plats kom en söt flygvärdinna fram och tilltalade mig vid namn ”Mr Persson do you want something to drink?”. Det är den känslan jag sökte i business, att bli uppmärksammad och att flygvärdinnorna anstränger sig och lär sig mitt namn. Det är givetvis enklare i ett litet flyg med några få passagerare i business.

Koh Samui har en av världens vackraste flygplaster, liten och pittoresk, det känns som man landat på en liten söderhavsö när man kliver in under taket av palmblad som är ankomsthall. Tyvärr är den alldeles för hårt trafikerad för att vara så liten.

Jag bodde på Chaweng beach, nästan alla flygplan som skall till och från Koh Samui flyger över den stranden, visserligen bara mindre plan men det är ändå flygplan och de flyger relativt lågt.

Hemresan gick via en övernattning i Bangkok. Att checka in i business på Bangkoks nya flygplats Suvarnabhumi är en upplevelse. Först går man till en speciell incheckningsdisk utan kö och där får man slå sig ned på en stol medan personalen ordnar boardingkort och bagagekvitto, sedan gå igenom en säkerhetskontroll som enbart är till för Thai Airways businesspassagerare direkt in till deras stora lounge där man äter och dricker gratis. Med en sådan behandling känner man sig verkligen uppskattad och speciell.

Innan jag klev på planet hem till kalla norden gick jag in till Taxfree för att se om de hade något passande för mitt andra lilla intresse, klassisk rakning. Upptäckte det för några år sen och rakar mig numera alltid med säkerhetshyvel. Något som fler borde testa på. Vid en snabb googling hittade jag denna sida, kolla mer där om du är nyfiken.

Nu hade jag bränt alla mina sparpengar på en fantastisk resa, men det var det värt. Nu var det bara att åka hem och jobba igen!